KLIK!

Sunday, November 29, 2009

kiSah seOrAng cikGu di seKoLah meMandu~

deNgan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Assalamualaikum pembuka kata penghulu segala bicara..

Alhamdulillah,kelas memandu selama 9 jam 30 minit berjaya ditamatkan 2ptg td dan esok ada QTI test atau secara kasarnye dikenali juga sbg pra-test JPJ..

Tadi ade gak berborak ngan my driving trainer, NURHISHAM HASHIM@pak cik Sam.. pakcik ni umurnye tua setahun je dari parents miera.. anak ade 3 orng,yg tua baru darjah 3..

pelik kan bile pk cik ni sebaya ngan ayah mira,tp anak kecik2 lagi.siasat2 punya siasat,rupe2nye insan yg kelihatan biasa2 je ni adalah seorang musician,men base ngan drum..kahwin lmbat sebab hidupnye semasa jd musician dulu bnyk mengembara,xlekat kat satu tempat..pakcik ni jumpe wife dye pun tyme dye wat persembahan..

saLah satu topik yg kami bualkan dlm kete td pasal gaji trainer2 ni..saje la tnye kat pkcik sam ni berape gaji mereka..mane la taw,suatu hari nnti da xde keje lagi kat luar tu,leh jd trainer kan...(huh,berangan je miera ni!)

suprisingly,mereka di byar mengikut bape jam mereka mengajar..so,maknanye,no student no income la!aiyakk! miera sangkakan mereka2 ni ade gaji tetap,kirenye xkisahla bape ramai pun student yg ada kan..huhu,rupe2nye salah lak jangkaan awal tu..

ok,xkisahla kan byar ikut jam mengajar..bleh diterima..walau agak kejam di situ..nak taw,duit minyak n servis kete2 yg digunakan tok melatih student2 tu semuanya adalah tanggungan trainer!contohnye,kl kete tu rosak ke,gear patah ke dek student yg ganas benor..semuanye akan dibaiki n dibayar oleh trainer tersebut..1 kete seorang trainer akan pegang/dipertanggungjawabkan..

aiyoyoyo!mane nk duit minyak lagi,rosak itu ini,servis bagai?pastu nak tanggung dri sndri,anak+bini? bilangan student yg mendaftar bukan ramai nye setiap bulan..ikut musim..target sekolah2 memandu nie kebiasaannye student2 lepasan spm..mengikut pakcik sam ni,bulan 10@11 ni mmg agak payah nk dapat student,sebab budak spm ngah exam kan....

hmm..gaji yg dibayar kpd mereka xsama ngan gaji yg dibayar oleh kerajaan kepada guru2 kat sekolah kerajaan tu..gaji tetap,elaun bnyk,cuti apetah lagi..pakcik ni cakap,sebab tu kadang2 cikgu2 kat sekolah memandu tu agak dingin/garang sket semasa mngajar..mungkin sbb pendapatan mungkin..siapa tahu?

so,pengajaran di sini..bile kita nk pi ambik kelas amali memandu tu..xkira siapa pun anda,xkira tinggi mane pun pangkat/pengaruh anda di luar litar latihan memandu tu atau sekaya mane pun anda..hormatilah mereka!!..jaga tata tertib anda bile berkata2..kl mereka xberkire dlm soal gaji mereka dlm mengajar anda,xkire penat lelah,berpanas berhujan time ajar anda memandu tu,kenapa tidak anda jatuhkan/turunkan ego anda sedikit hanya untuk menghormati mereka?think about it!

kadang2 kite tgk seorng tu biase2 je..kadang2 tu tgk ngan sebelah mata je ngan orng2 sebegini..watchOuT!!sebab kite xtaw bagaimana/apa kisah silam mereka..bak kate orng DonT juDGe bOok by iTs cOver la..miera sempat gak la berbual2 kosong ngan salah seorang trainer td..

Kl pak cik sam td seorang musician,yg pakcik ni plak bekas seorng DJ radio..namenye DJ Amin Dahlan..bile berborak ngan dye,mmg kowang akan kalah,kelu lidah nk berkata2,mmg kl nk bidas tu,think 1st sama ada point kowang tu fakta atau hanya sekadar mengikut perasaan semata2..kl x,mmg senang kowang kene bidas,mmg terjelepuk la jatuh..hehehe..pak cik ni pernah ambik kos mascomm suatu ketika dahulu kat kolej Lim Kok Wing..time tu kolej ni xdiiktiraf lagi sebagai Universiti mcm skrng ni..

hmm...amat bersyukur apabila dapat mengenali insan2 sebegini..membuatkan diri ni buka mata..mereka2 ni mesti bnyk pengalaman dan kisah hidup mereka sndri yang boleh kita cedok dan ambik pengajaran..best gak kl dapat terus bertukar fikiran n pendapat ngan pakcik2 berdua ni..jutaan terima kasih kat pakcik2 berdua ye..kl mereka bace la post miera ni kan=D

p/s~post yang agak panjang kali ni..jutaan terima kasih kl readers semua sanggup bace sampai ke sini..hehehe..miera2,pe la yg ko merepek ni kan?

Saturday, November 28, 2009

buLan baru/nEw mOon??

Oleh kerana miera tengok Twilight tempoh hari,hati ni terbawa2 nk menyaksikan sambungannye, New Moon.

Mungkin disebabkan actor/actress yg handsome or lawa/cantik bile mata melihat menjadi faktor pendorong.

Dah sifat semula jadi manusia, mmg suke akan kecantikan bukan??sedangkan Allah jua menyukainye.Namun begitu, pasti ada batas2nye..

Berkata Rasulullah s.a.w : “(Sebenarnya Allah itu bagus dan cinta kepada kecantikan); takbur itu ialah menolak kebenaran dan tidak menghargai orang lain.”

miera lebih suka akan nilai2 cinta dan kasih sayang yg cube diketengahkan. but,mmg x dinafikan dlm cite tu salah dri segi batasan agama/halal dan haram dalam pergaulan.

mOga kasih sayang/cinta itu dapat dilahirkan betul pada tempat,keadaan dan pemilikNya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Tanda cintakan Allah S.W.T. ialah mengingati Allah S.W.T (zikrullah) dan tanda Allah S.W.T murka kepada hamba ialah dia tidak suka mengingati Allah.

p/s_xsuke bile ending tergantung,pasti ade sambungan..saje je nk wat penonton2 movie tu addicted kat cite tu kan?juzzz nice strategy!

wallahulam~

xTvTieS uPdaTe

saLam..
_activities update_

27th Nov - Hari RaYa QorBan hari perTama
:. noThing moRe of leSS different with other days
:. raya disambut dengan kesederhanaan
:. x ada mkanan berlebihan yg dibuang atau lebih tepat tiada pembaziran "hmm..i like dat!"
:. LaungAn tadbir memeNuhi segEnap penJuru rumAh apabila volume TV dikuatkan tatkala ada takbir raye di TV "seJuk hati biLe mendenGar unGkapan2 memuJi ALLAH"
:. MaLam,ade maJlis bacaan Yassin & tahLiL di rumah Wan/nenek sempena rumah tu pun rumah baru..n doa dipanjatkan untuk insan2 yg telah pergi.."moga roh mereka dicucuri rahmat"


:. hBis tahlil dalam kul 8.50MLm, aktiviti di rumah wan diteruskan ngan tayangAn perdana Nur Kasih kononnye..hehe..nenek/makcik2ku n miera sndri duk tercongok depan tV selama 1jam tnpa gerak walau seinci..=D
:. sambutAn hari keLahiran shami mokk yg ke-3...my little brother.. "kAk ros doakan agar shamie menjadi seorang anak yg soleh dan berguna kepada agama,bangsa & agama suatu hari nanti..insyaAllah..."

28th NoV 2009 - HarI raYa Qorban hari ke-2
:. DriVing CLass diteruskan lagi selama 2 jam
:. pada permulaannya,kerap enjin mati.
:. tension sebentar, mencari di mana silaPnye..merungut kat diri sndri.."what happened miera??"
:. Alhamdulillah,masalah tu dapat diatasi sedikit demi sedkit..
:. cume time 3 penjuru tu yg sesak nafas sket..ish,nape stereng tu payah benor nk pulas laju2?
:. to my driving trainer,pakcik Sam,thanx for being so patient bile mengajar anak murid yg mmg xreti2 bahasa nie..=D
:. balik keLas driving,angah jemput..pastu terus g IOI tgk cite New Moon..
nk taw my comment bout dis movie..wait for my post seterusnya..=D

Friday, November 27, 2009

i nEeD uR heLp...PLZ!!

saLam AIDILADHA!!
hOpe all my readErs shat n happy2 selalu dlm merayakan hari raya korban ni..

miera nk mintak tlg kat semua readers/visitors yg selalu menyinggah kat blog ni..
pe pendapat anda ttg my new layout??
is it better?
or yg previous tu lagi better??
plz2!!!!i need ur opinion...=(
btw,tHanx sbb sudi singgah kat page yg xseberapa ni...=)

Thursday, November 26, 2009

bEwAre wHen u are LAUGHING!!



~9 HuKumAn bg oang yaNg bAnYAk KeTAwa~

MATI hatinya,
HILANG air muka, malu dan kemuliaannya,
DIMURKAI Allah,
DISOAL pada hari kiamat,
DIKUTUK para malaikat,
DIGEMARI SYAITAN,
DIPALING oleh Nabi Muhammad s.a.w pada hari akhirat,
DIBENCI mahkluk di langit dan di bumi,
TERBUKA AIBNYA pada hari kiamat.

Dan Rasulullah s.a.w sendiri sesekali tertawa hingga menampakkan gerahamnya. Begitulah tertawanya orang2 yg berAKAL dan cerdas yg mmbawa akibat positif bg jiwa dan penawar bg hati yg resah.

wallahulam


BuAh ceMpeDak di LuaR paGar,

mierA ni budAk hingUsan baru naK BelaJar,
kL saLah Tlg aJaRkaN..

SaLam horMat,sALam bahagiA to ALL my lOveLy reaDers..(erk,ade ke readers post miera ni??)

deNgan renDah dirinye miera nk bagi taw yg todaY is My 1st day peganG stereNg kete..hehe..

maksudnye??miera baru je ambik 2jam klas belajar memandu,nk
ambik lesen P tok kenderaan kelas D..=P

umur da 21,baru terhegeh2 nk ambik kelas nie...agak malu gak la...sbb kat PERFECT ACADEMY td ramai budak remaja..erk,tua sgt ke miera ni??tp xpe,akanku perasan/berlagak seolah2 muda ye rakan2! but,one think yg miera fikir utk positifkan diri...

ILMU DITUNTUT SEPANJANG HAYAT..

sedangkan masih ade atuk/nenek/moyang yg pergi masuk U hanya utk mendapatkan segulung diploma/ijazah kat luar negara tu..apetah lagi la diri yang kononnye perasan tua ni kan..

seyesly, sebenarnye takut nk ambik lesen kete tu dek disebabkan pernah ade kisah/sejarah silam pahit maung/pedih/sakit segala bagai atas jln raye smpai mencacatkan sedikit pancaindera yg dikurniakan Allah yg sepatutnya sempurna pada awalnye..huhu

Alhamdulillah,sesi pembelajaran td berjalan dgn sangat lancar & baik..on my 1st day driving in my entire life,miera da belajar parking,nek bukit,3 penjuru n siap bawak kete tu kuar ke jalan besar lagi..wahhh,sgt bersyukur sbb dipermudahkan Allah..walhal,before dat, mmg nervous gile, miera ambik result exam pun xse"nervous" ni taw!

......dan cukuplah Rabbmu menjadi Pemberi Petunjuk dan Penolong (Al-Furqan:31)

Ditambah lak ngan teacher/sifu/cikgu yang sgt baik..sgt senang dan bersungguh2 dlm memberi ilmu yg dia ade..credit to him...eventhough,dye xde sijil cop kementerian pelajaran yg tauliahkan die sgb guru,but then, he still a teacher ryte??sbb bagi miera,sesiapa sahaja boleh jd teacher..makcik yg kat kedai tepi jalan yg jual kuih-muih tu pun leh jd teacher..sbb dye ade all those experience dlm perniagaan..kite ni ade ke??

ok,tomorrow i have still a 2hrs class..nak hbiskan cepat2 before new semester start on 14th deCember..wish me luck my dear friends??=D

Wednesday, November 25, 2009

everyOne chAnge~


semua orng berubah kan??

berubah mengikut persekitaran, kawan2 sekeliling and cara didikan ibu bapa perhaps..

rasenye kawan2 yg dikenali sewaktu zaman sekolah dulu xakan sama kan dengan kawan2 yg sekarang walaupun org yg sama..

hmm....

mungkin disebabkan faktor jarak masa tidak bersama,merasakan diri ini jauh dgn mereka~

yelah,nk jumpe pun xpasti berapa kali setahun..setahun sekali pun belum tentu lagi..

yg menghubungkan hanya bantuan alat elektronik ni ha..laptop..itupun sekali sekala ber"ym",tu pun boleh dikira ngan jari berapa kali..phone tu pun jarang sekali sbb xtaw nk sembang ape~

regret ke hati ini bile mereka berubah??

entahla..xtaw nk kate..perubahan ke arah kebaikan..alhamdulillah..jika sebaliknye,apakah yang mmpu dilakukan?diri semakin jauh..

sedih?ade gak..kawan itu saudara..sudah pasti sayang itu ada..tp nk wat camne kl da ianya xserapat/xsemesra dulu..

seolah2,semuanya berubah..there is no bestfriend yg dari zaman sekolah dulu..

hanya pada zaman itu sahaja..berhenti di situ..nokhtah di situ..

argghhh...sgt sedeh bile memikirkannya...tp,apakan daya,terima ngan hati yg redha

i want my old schoolmate back,but its impossible ryte?

futhermore, tak semua yang kite nak kite dapat kan??

just im pray for their best..its ok kl mereka semua nk melupakan dri yg xbape nk penting ini..

what ever it is, Allah knows the best

LeTs gEt MarrIeD~

There was this beautiful woman, who wanted to get married, but she wanted a very pious husband, so she said that she’ll marry the man who recites the whole Quran every single day, fasts for the whole year and stays awake and worships Allah all throughout the night.

She was a very beautiful woman, and a lot of suitors wanted to marry her, but they knew they couldn’t fulfil the conditions she set. Until this one man stepped forward and said he could fulfil them. So the Imam got both of them married.

After the first night of the marriage, the wife sees that the husband doesn’t recite the whole of the Quran, nor does he fast, nor does he stay awake in the worship of Allah, she decided to let it roll on for a few weeks to see if there were any changes, there weren’t, so she filed a complaint and asked for a divorce.

They are both taken in front of the judge, and the judge asked, ‘What were the conditions of the marriage?’ the man replied ‘They were for me to recite the whole Quran daily, keep fast for the whole year and to worship Allah all throughout the night.’

The Judge asked, ‘ did you fulfil them? The man calmly answered, ‘…yes.

The judge answers, ‘you lie, your wife has said that you don’t, that’s why she’s asking for a divorce’.

But the man insisted that he had fulfilled the conditions, so the judge asked, ‘did you recite the full Quran everyday?’ The man answered yes. The Judge, baffled asked, ‘how? How can you do that?’ The man coolly answered, I recite Surah Ikhlas three times a day and according to Prophet Muhammad (saw), reciting Surah Ikhlas three times is equivalent to reciting the whole Quran.’ The Judge was intrigued, so he asked, ‘how did you fast the whole year?’ The man answered, ‘ I fasted for the whole month of Ramadan, then kept another six fasts in the month of Shawwal, according to Prophet Muhammad (saw), keeping all of the fast of Ramadan then keeping six fasts in the month of Shawwal, is as if you have fasted for the whole year.’

The Judge remained silent, he couldn’t give a reply saying the man was wrong, so finally he asked, ‘ how did you stay awake all night and worship Allah, when your wife saw you sleeping?’ The Judge thought the man wouldn’t be able to answer this one, but the man, cool as a cucumber answered, ‘I prayed Salatul Isha with jamaat, then the next day prayed Salatul Fajr with jamaat, according to Prophet Muhammad (saw), the one who prays Salatul Isha and Salatul Fajr with jamaat, it is as if he had stayed up all night worshipping Allah.’

The Judge sat there looking at the man; the final verdict was about to be released…

He said to the man and his wife, ‘…go, just go, there is nothing wrong with this marriage’…

p/s~*IsLam itu MudaH,tp JanGan kite ambik muDah*

Monday, November 23, 2009

2012~teLadan di sebaLik ceritA


hye readers!
juz now miera bru je balik dari tgk wayang wif my little brother..
tgk cite 2012..
~akhirnye dpt gak keluar umah,ambik fresh air~
cite ni agak lama,dlm 2jam lebih camtu..
bt,berbaloi kl penonton tgk cite tu smbil berfikir dan bukan sekadar tengok semata2

ok,
ulasan mengenai filem tersebut..ececeh,bajet pndai sgt la ni nk bg ulasan miera??
opps,it just pandangan pribadi..
not more than that k??

basically,ape yg penerbit & pengarah cite ni cube smpaikan adalah dgn menggambarkan keadaan bile kiamat nnti..as we all know,they all wat cite tu pun maybe berlandaskan agama/kepercayaan mereka.
so,as we are MUSLIM,we know to think which one is right n which one is not.
bile tgk cite ni td,hati ini terdetik,
kl lah keadaan kiamat yg dijanjikan Allah seperti itu walaupun xsama,
sempat ke diri ini nk bertaubat??
there is no way kita nk lari..
berbuku2 dosa diri ini kumpul kl nk dibandingkan dengan seciput pahala yg dikumpul..
cukup ke bekalan tu nk bertemu Allah?
mmg perasaan takut tu xterhingga,xtergambar..
sedangkan tgk cite td tu je pun,hati ini sgt berdebar2..
apetah lagi bile berdepan dengan kiamat kelak!

Hadith :
Nabi s.a.w bersabda: "Manusia berpeluh pada hari kiamat dengan banyaknya sehingga air peluh mereka meresap ke dalam bumi berpuluh-puluh hasta, dan menenggelami mereka sehingga sampai ke telinga masing-masing".

kl ikut logik akal dan kepercayaan(rukun iman) yg kite pegang selama ini pun,
xakan ade sowang pun selamat pabila hari kiamat berlaku..
sbb dlm cite ni,there are some people yg still hidup/selamat sbb ade yg leh ramal bile masenye kiamat itu berlaku,siap ade jangka masa lagi dek kemajuan teknologi.
dan kite sebagai MUSLIM,mmg TAK akan percaya la kan all those things..
ok,dari segi dapat selamat menyelamat ni lak,miera lebih cenderung berfikir dan mengambil iktibar dari segi humanity/sifat kemanusiaan.
bagaimana wang/harta leh jadi tunjang pemikiran seseorng..?
ape2 yang dilakukan hanya kerana wang/harta/duit semata2..
betol,benar kite memerlukan wang/harta utk terus hidup..
tapi,hidup bukan segala2nya untuk itu,darjat seseorng xakan luntur mahupun meninggi bak tingginya langit dengan harta yg segunung.

Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta benda kamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu"

ok,thats all from me..kl ade readers yg da tgk cite ni n sudi tok komen itu ini,please do so..
my plesure bile dapat berkongsi ngan kowang semua=D

KuaLiti vS KuaNtiTi

SaLam pemBuka bicara...
kuaLiti vs Kuantiti?? bNyk aspek yg leh bermain di kepala..bek dri segi kuantiti lelaki n perempuan di sektor pekerjaan/universiti mahupun dari segi keptusan peperiksaan di mana2 peringkat peperiksaan..
huhu..pe yg cube miera diskusi/sampaikan di sini?? disebabkan i'm still in arena sbg pelajar..so,i more likely do discuss about result exam..

Adakah result yg kite dapat tu perlu setinggi2nye utk kite berjaya dlm hidup?

Adakah result yg sempurna itu mampu menjanjikan pekerjaan yg baik di kemudian hari??

Adakah deNgan result itu juga kita telah berjaya melakukan satu ibadah menuntut ilmu hanya kerana Allah?

Kadang2 bile dapat result tinggi pun,bile difikirkan kembali cukupkah dri ini dilengkapi dengan segala bagai nilai2 murni yg sepatutnye dimiliki sebgai seorang mahasisiwa..sudah mampukah stp mahasiswa dgn result yg ade untuk berbakti kepada masyarakat kelak?tp,sedangkan semasa berada di Uni pun kita xmampu utk meluangkan masa tok berbakti kpd masyarakat/bangsa & agama, apetah lagi pabila kita berada di alam perkerjaan?

Kadang2 masyarakat lebh cnderung memandang dan mengagung2kan pelajar yg mendapat keptusan berpuluh A dlm mana2 peperiksaan awam..adakah yg bnyk A tu lebih tinggi kualitinya berbanding yg sedikit A nye??

Setiap insan ade pegangan masing2,mampu berfikir baik buruknya..bg miera,cukuplah sekadar diri ini tahu,yg result yg bek mahupun xseberapa itu diperoleh daripada ilmu yg diberkati dan diredhai..

Ilmu dituntut bukan semata2 lulus peperiksaan,tp berkat dan redha daripada Allah itu tunjang nye.ilmu xbermakna jika tidak dipraktikkan.

Sunday, November 22, 2009

PrO n CoNs to Be a BLogGer~

Xtaw nk meNgarut pe mLam2 camnie..
bt then, tD jD bloG waLking jap (eveRynite b4 tdo waT keJe nie~)
aDe sowAng Hamba Allah ni yg bg komEn kat one of d blog..
he talk bout nuffnaNg..dye kaTe "kelakar bab klik2 nuffNang ni..pi keje la wei"
ok,
my comment bout dat.."kami n xde la seobses mane pasal klik2 nie..bt then,it just one of the pandapatan sampingan drpd blogging!xde la sia2 wat keje blogging ni..bak kate menyeLam sambil minum air
fOr me, mmg ade PrO n ConS keje mmbloggIng nie..dePends on d persOn la camne dye nk ManaGe tyme dye..

PRO
~for me,this a place bile nk meluah/bercerita ttg sesuatu..it doenst matter kl ade orng nk bace ke x..ade yg bace,it is a bonus,kl xde,im not lost anything..kl ini suatu cara yg ley membuatkan seseorng itu release/4get their problem/tension for a while walaupun xlame...so,why not??
~u can share info/pic/opinion/any stuff with others bloggers..seyesly..ni bloggers je la boleh rase ape yg they all dapat bile bace blog orng len..
~if anda seorng bloggers yg suke visit blog yg memanfaat such as blog tu kepunyaan seorng ustaz la katakan, u can improve urself,sedikit sebanyak leh muhasabah dri seketika..xcaye??leh cube sndri..there are some blog dat yg penuh ngan hadith2 n terjemahan al-Quran..ex,my ustaz at KMPk dulu,UstaZ saidi namenye...
~ok,anda juga leh mengisi masa lapang kan??daripada lepak kat luar,mengumpat xtentu pasal, bek blogging..xde la tambah dosa..kl digunakan dgn betol,leh tmbah ilmu yg berguna tok akhirat lagi..
~u can earn some money..memangla xseberapa,but xde la kite wat keje sia2..masa yg diluangkan tu ade gak mendatangkan hasil bek dari segi material mahupun ilmu tu

CONS
~to addicted_ha..ni kene pandai2 jaga la kan..terlampau teruja sgt nk update post kat blog sndri..smpai keje/tanggungjawab sndri letak tepi..pandai2 fikir la kan??u decide for your own life
~Luahan hati yG kadanG2 menyebabKan orng len terasa..hmmm...nie pengalaman sndri nie..xtaw la my post kali tu sgt straight 4ward ke x,sampai dek disebabkan my post tu,diri sndri kene serang,siap sepak terajang,what so ever..ni mmg salah sndri kowt..btw,be careful in every word,kang xapasal2 kene saman..
~buang masa..depens on d person..kl da bnyk sgt mase tu terbuang dek tido je manjang,bek blogging..tp kl da makan minum,solat tido terganggu dek kerana blogging,pandai2 la fikir!

ok,thats all bebelan xtentu hala pada kali ini..pape kesalahan/kekurangan, sile2 la tegur,dont be shy! pape sokongan/tambahan,my plesure kl anda nk respon..=)

Saturday, November 21, 2009

HasiL keRja kaNak2 ribENa~triBute bUat NadEy



LukiSan di atas diLukis oLeh 2orng gaDis Yg koNonNye perasaN kaNak2 ribeNa..haha
p/s to naDeY~aku xjmpe2 laGi mane hard coPy lukisan nie..nTah mane aku soroKKan!

Friday, November 20, 2009

sape Rase dYe eX-sMkPu1,siLe Bace!

ok...We staRt the poSt ngan meliHat gambar2 lama ni dlu k??
maaf la ye,pic nye agak ke"blur"an sdikit
sbb "gmbar ambik gambar"..
kan dolu2 xde kamera digital,gune kamera yg kodak 36,24 tu je kan..
puas la miera menyelongkar album2 lama bawah katil di subuh hari..haha
dari kiri_yusry kowt nme die,asmadi,rahman
aishah,syaidatul,swet yen(betol ke eja ni??),xingat name, farhana n yg perasan duduk bak puteri raja tu iftie..

Syaidatul,aishah n farhana..gambar depa2 ni bnyk dlm koleksi2 simpanan miera
pe ingat HOT la tue!ahaks
ni tyme perbarisan sukan kowt..entah!ingat2 lupe la
Ooops,gambar sensored skit erk..
ok,both gentlemen guy kononnye tu adalah ijam n asmadi

Three Qute ladies..eLli,nisa kot namenye, n vivi!
which schOoL??
SekOLAh MenEngAH KebAngsAan PucHng UtaMa (1) a.k.a SMKPU1
Where is it??
BandAr PuChonG UTama,Puchong

hoW Long u was there??
3 YeaRs and 3 month
(2001 until 2004)
CLasz u haVe joined
1 GiGih
2 CeKaL
3 CekAL
4 CeKaL
*kelas ceKaL tu kelas pertama dari bnyk2 kelas yg ada...sesi membangGA diri..wink2*

Any pOsiTion??
PrefEct for aLL those years
all white uniform!!
i Like!
teringat Cikgu Rozita n CikGu Mahrani...cikgu paling garang seantero dunia..hahah
MISZ them a lot!!
oh,dimanakah cikgu berdua...terasa nk peluk cium je after all ur jasa yg ditaburkan..

Your BFF n evEr u had there..
Ifti Liyana..
FArhana Sahaari...
*beSt freNd eVer!!i do LOVE/MISZ them very MUCH!! Minah duaorng ni kl ajak ngarut serah kat depa..seyes!form 1,ngan ifti..bt then after ifti pndah,tetibe rapat ngan minah lagi sengal,farhana..ngan family2 dye miera rapat..nnti kem salam kat mak hang na,nana??*

anY boYs that u "pErNAH faLL in LoVe"(cinta monyet la katakan)??
HafiZ Mustafa
(dis guy duk selang bape umah je dri umah miera,so taw gak la dye still wujud..LOL)
SaiFuL aZam
(haa...yang nie mmg M.I.A terus..ntah hilang ke mana..so,those yg taw di mana dye,or ade no phone dye ke,or tuan empunya nama ke..plz contact me..really misz him la..as a frend k!)
*hahaha..pengakuan hebat yG peRnah cik Miera kita lakUkan..LOL
erk,it just admirer i think..time dri ini xtaw ape makna sebenarnya cinta/kasih sYg bErLandaskan iMan&takwa..
tp,sekarang ni taw sgt ker??hmmmm*

any non-MusLim frends that u stiLL remember until now~
Kenneth Lai
Serena Lam
Lee Chai Peng
(those 3 above mmg powerla result exam..ntah ape they all makan pun miera xtaw! bt then,dyeorng ni xkedekut ilmu..ingat lagi miera pernah pegi umah chai peng belajar math ngan dye..mother dye serve me ngan air kotak n sponge cake)
s.Mohendran
(prefect paling dedicated yg pernah miera jumpe..tabik spring la sama u)
Adam Samuel
(ni lak pengerusi kelab pengakap..entah dye ingat miera lag ke x)

LisT out yOur faVourite teacher~
En.Mahmudi-Pengetua sekolah
(confirm dye xingat miera da..bnyk sgt da student dye)
En zaiNaL-cikgu disiplin/cikgu bahasa melayu
(garang...bt lovely!xtaw dye kat mane skrg)
Pn.Sharmila-cikgu sains spnjang miera di sana
(seyesly,semua yg dye ajar.memang senang masuk kepala..cikgu yg pemurah ngan senyuman...luv u lah)
uStazah Noraini-da kate ustazah..mesti la ajar agama kan..
(ustazah yg sgt lembut orngnye..teringat time dlm kelas,ade sowang classmate yg wat dye nangis..erk,sgt xterkata time tu..pastu ade student yg pujuk,bt miera xingat lak sape..so,readers yg taw,do remind me k!)
Ustazah Habsiah
(hmmm...pernah ade konflik dlu ngan dye...mmg kene marah hbs la..my fault,my bad..maaf ye ustazah..bt hen,bnde tu baik ngan sndrinye..btw,thanx a lot ustazah n sory 4 everything!)
Pn Rohani-cikgu geografi time miera dulu
(kecik je orngnye..bt suara besar..best belajar ngan cikgu ni,sekarang da nek pangkat jd penolong kanan akademik da..)
Mrs Usha Devi-My english Teacher
(teacher ni da wat macam3 da nk bg student melayu dye pndai BI seperti miera la kan..tp sory teacher,time tu xpernah terfikir benefit pndai ckp BI ni..kan da menyesal sndri..=P)

any other frend that u miss n want to spill it out their names??
Elli farhana a.k.a my little sister time skolah dolu2
n adiknya, AidZaT FadZLEe..dulu rendah je,tp xtaw la skrng da tinggi ke x..hehehe
shahrul nizam a.k.a mamat senyum selalu
JoeveLyn P.samoya a.k.a my prefectmate
Md.Jumain - walaupun kejap je anda disna,bt it still remain in my mind
shazwani sueb a.k.a my prefectmate,minah ni kl xkahwin2 gak ngan couple dye sejak sekolah tu, xtaw la nk kate ape....moga2 dapatla mkn nasi minyak keluaran SMKPU1 kan??hehehe
ZuvaiRea - love at her kening yg lebat tu..hehehe
Aisyah Mohamed - ayah dye ni pelukis..n miera still keep ayah dye punye lukisan..cantik je tergantung kat dapur tu..huahua
Zarith Nadia - my classmate...ni lagi sowang..suke tersenyum!!hahaha
Asmadi - ni pun prefectmate aku gak..sombong da mamat ni skrng..huhu
ABduL Rahman - a.k.a my little brother time skolah duluu..mano la dye ni skrng..
ShazReen- ni lagi sowang minah yg M.I.A gak..siLe berikn sebarang informasi di balai bomba berdekatan jika anda mngetahui di mana dye sekarang
Nadia BalQis - I really miSz the OLD you..
p/s to others yg xtersebut nama di cni..sile la kemukakan ketidakpuasan hati anda pd comment post ini ye??heheh
sory guys,bukan lupe..tp da x mmapu nak senarai..
i do LOVE u all..MISZ u all damn crazy..xkisah la kowang nk ingat ke x miera ni..it doesnt matter..lantak la kan.."Ade aKu kisah??=D" hahah
kadang2 pernah terlintas gak betapa menyesalnye pindah sekolah after form 3 tu..
bt, what ever it is, Allah knows the best..
rase macam nk balik je zaman sekolah tu..a lot of story,a lot of laugh..
that time life isnt difficult like i have through it now..huhu..
ok guys,for those yg rse dye ex-SMKPU1 time miera ade,do respon me..
nk imbau kenangan lama..hehehe

Thursday, November 19, 2009

u ReaLLy LoOk disGusting WhiLe u in ciGarettes!

hYe ReadErs!
semoGa beRada dLam moOd hapPy+ceRia seLalu..

ok!
tOday post basically about smoking/smoke/cigarettes.
its just my personally opinion..
so any objection,do please comment me k??

i do reaLLy HATES SMOKER!
its not look a "macho" one when u smoke in public!
seriously,it do not!
the smell,smoke u produce,
erk.its really irritating me!
i dont think so u can attract girls towrds yourself while u r smoking!
perhaps,maybe..
they also hate you!
hahaha
but, there are also some girls/women who smoke..
so,in this case,
i dont know what really they are thinking about!


smoking affects how Long u lives!
there are major diseases caused by smoking,there are ~

x cardiovascular disease x
x bladder cancer x
x cancer of the oesophagus x
x cancer of the kidneys x
x cancer of pancreas x
x cervical cancer x
x high blood pressure x


hush,thats a lot! n there are many disease that im not listed above!
so,think b4 u want to try..
btw,u also affected people around u..
people that u LOVES n CARES!
them might die first b4 u!due to the smoke u produce.
argghh,just a selfish person u r!
ok,stop mumble miera!

below are some creative anti-smoking banners..
i do really like it! =)


for more picture regarding anti-smoking advertisement,
click on the link below~





Top 43 Creative Anti-Smoking Advertisements
Top 43 Creative Anti-Smoking Advertisements 43 images... Anti-smoking ads have gotten increasingly graphic, even gruesome in the past few years....

Wednesday, November 18, 2009

MoRninG everyOne!!


MoRning eVeryonE!!!

pagi yg CeraH!
moOd yg sgt baek pada hari ini...
lePas subuh xtido2 da!
sGt gembira+TeruJa dgn diri sndri..hahaha
kl rutin harian yg biasa,
lepas subuh confirm katil tempat dituju...hehehe...
kL sesiapa yg memAng kenaL time miera tido n tyme bangun..
mesti xcayenye la mereka2 ini!
contohnye...hmmm...ABGKU..xpun..NADEY!hahaha...
but,PERCAYALAH!=P

permuLAan hari ni sgt meNarik..
rezeki Allah melimpah2..
situasi pertama ~ lepAS sidai kain td...bce magazine jap..magazine WANITA..
dlm tu ade resipi wat UBI KAYU REBUS(my favourite k!)..yaAllah..sgt la mengeliurkan...
nyummmyy2!!so,impulse pun sampai kat serebelum/serebrum..
(ni xconfirm betol ke x fakta sains ni..men bedal jer!da ingat2 lupa la...ahaks!)
rsenya mak nk g CHOWKIT pg ni lepas balik keje..
so,maybe i thought nk pesan kan mak soh belikan ubi kayu..
i mesangging her..

"mak gi chowkit kan pagi ni??"

tp..mak xbalas...
..miera tunggu jela kan..
seketika lepas tu(selang bape minit je la),mak balik...
balik bersama UBI REBUS YG SUDAH SIAP DIMASAK!!!
YeAY!!padahal xckp pun kat msg tu soh beli ubi kayu...
ALHAMDULILLAH...
rezeki Allah bgi..
kredit to PN NORMALA aka MAK!
baru terbayang..dah Allah bagi,DIRECT!
MASYAALLAH..kuasa Allah..

DIA berhak memberi rezeki kepada sesiapa yg dikehendakiNYa..=D

syukran2..


SiTuasi KeDUA~selalunya selepas solat,
miera xputus2 mendoakan hajat di hati..
i wont miss it..
sebab Allah kan pernah berfirman dlm ayatnya...

"Mintalah kepada tuhanmu dengan merendah diri dan suara yg lembut.

Sesungguhnya Dia tidak mengasihi orang-orang yang melampaui batas."

(Al-A`RAAF;55)

dan pagi ini...
DIA memakbulkan salah satu doa miera...
ALHAMDULILLAH..
thank you Allah...=D
hajatnye ape???
hehehe...may i kept it secret..
sory=)


tu jela kowt cite tok pagi ni..
moga kebahagian n kegembiraan hari ni berterusan...
insyaAllah..
bt,i will remind myself..
dont be EXTRAVAGANZA happy..
cukup sekadarnye..
bt my heart,wont stop smiling...=)


again..thank you ALLAH!

weiRd but uNiQues











Tuesday, November 17, 2009

jOm pekeNa teh TariK+burGer

OLLa reAdErs...
mALam yg xTau nk wat pe..
seyes..kebosanan...

oLeh haL yg demikian,
satu tindakan susulan diambil...
wat TEH TARIK..yeay!
(made by myself taw!mcm teh tarik mamak..seyes..xcaye jom cube!)

diminum sambil menikmati BURGER DAGING SPECIAL..
tp burger ni beli la..
credit to ADIK sbb dye yg tlg belikan..hehehe

cuti duk umah, mmg sesi "membina" badan je la...

haissshhhh...

miera2..=P

bt,what ever it is..

home sweet home!

rumahku sYUrgaku..

lapar,gi je dapur..

pasti ade mkanan..

hehehe..

ok,miera!

stop mengarut!da...

Alhamdulillah..atas nikmat Allah yg xterhingGa..

"Dan tidak ada suatu binatang melata pun di muka bumi melainkan Allah yang memberikan rezekinya"(Hud:6)

mY famiLy mY souL~ph0t0 gaLLerY

















































KeLuarga KeciLku..bt i LovEd it~
~Gambar ni disuSun seCara raWak,
Harap maKLum=D