KLIK!

Thursday, April 29, 2010

Update2!!!

da hmpir seminggu CK mulakan latihan industri. Penat tak terkata, update blog pun dah lama kan?kan? tapi, macam la ada yang nak membaca dan mengikuti..ceh!!

1st day:
(gmbar di atas adalah bukti CK kebosanan, parking pun nak ambik gambar!)

Hari yang paling memBOSANkan!! dibawa ke seluruh ceruk kawasan dan diperkenalkan ngan setiap orang dan makhluk. Jumpe orang kampung sendri, bekas kawan sekolah sendri, jiran sendri...memang tak berkembang la otak!hehe...CK ditempatkan di department yang SEMUAnya LELAKI..apakah yang akan berlaku seterusnya?=p

Lepas lunch ngan solat zohor, baca manual GMP-Good Manufacturing Practices~memang tersengguk-sengguk la CK dibuatnya..lalalala~

2nd day:

TOUGH day! sangat PENAT woo... kene cat Filling Room...tapi, luckly, I'm not alone, ade 2 orng uncle lagi yang menolong. Dan sesungguhnya kerja mengecat ini akan menjadi lebih rumit apabila my supervisor sangat teliti dan perfectionist orangnya..apa nak buat?layan akan aje~

3rd day:
hari yang penat juga! sapa kata perempuan tak boleh buat kerja berat? kerja CK pada hari ni, buka motor air-cond, tukar lampu fluorescence and pasang air curtain! gmbar kat atas ni adalah gambar yang diambil di atas siling! berpeluh woo duk atas siling tu, takut gak siling tu tak kuat ke..ape ke, mau terjatuh ke bawah, tak kahwin2 CK nanti!=p Tapi yang pasti, CK buat kerja tu berdua la, ngan uncle muthi! kl sowang, memang tak terbuat la..

and today...
Hari yang paling seronok diantara hari-hari yang di atas! sebab banyk ilmu baru..di antaranya macam gambar di atas, Freeze Drier namenya..wahhh...sgt besar wooo...dan menurut maklumat yang dipercayai, mesin berskala besar ni, ade 2 buah je yang ada kat Malaysia ni! so, lagilah CK tertarik kan.. Lagipun, hari ni tak banyk keje berat...tapi, da dpt task baru, kena report macam mane nak handle chemicals yang ada dlm company tu..kononnya, CK lak kena bagi talk to others staff pasal tu!hahah..habis la..wait n c aje!

Dan hari esok? CK masih ternanti-nanti..dan sesungguhnya...


"Hidup ini ibarat ada 3 hari. Semalam sebagai pengalaman, hari ini untuk perancangan dan esok hanya menantikan jawapan.."

Thursday, April 22, 2010

CK redha

Jika itu pilihan terbaik untukku, CK redha dengan setiap ketentuannya. Mungkin sudah tertulis, "its not meant to be"..Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk setiap umatnya kan?

"Lantaklah!"

when that word cross in my mind. It shows that CK dah pun berhenti berharap untuk sesuatu yang tak pasti untuk diri ini. *tiba-tiba lagu berhenti berharap by sheila on7 bermain di kepala,heheh*

Tapi, yang pasti CK tak pernah berhenti berharap akan nikmat-nikmat Allah yang lain. Mungkin yang satu tu je bukan milik CK.

KUATKAN genggaman tanganmu
terhadap AGAMA ALLAH,
kerana hanya DIA tempatmu BERSANDAR
ketika semua orang mengkhianatimu.


p/s~CK tidak pun dikhianati ye..=)

Sunday, April 18, 2010

Hanya Allah yang tahu..

Hanya Allah je yang tahu apa yang terbaik untuk umatNya..
Hanya Allah je yang tahu apa yang tidak untuk umatNya..
Hanya Allah je yang tahu apa yang tersirat dan tersurat dalam hati umatNya..
Hanya Allah je yang tahu apa yang disorok dan disembunyikan oleh umatNya..

Sungguh kuasa Allah itu tada bandingannya.
Ar-Rahman..Maha Pemurah
Ar-Rahim..Maha Pengasih
Al-Malik..Maha Agung
Al-Kuddus...Maha Suci
As-Salam..Maha Selamat Sejahtera..
dan ada 95 nama lambang lagi sifat kebesaranNya..

Sekuat mana pun seorang hamba,
Sepandai mana seorang hamba mengatur hidupnya,
kepada Allah jua tempat diletakkan pergantungan terakhir..

"Ya Allah, ku pohon padaMu.. Kau tunjukkanlah jalan dan caranya.."



Thursday, April 15, 2010

A Precious Words~


Kami tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dariada kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (daripada kejahatan) yang dikerjakannya.

(Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."


al-Baqarah:286





Narrated from Anas: Rasulullah bersabda;
"None of you should long for death because of a calamity that had befalled him; and if he cannot, but long for death, the berdoalah,

"Ya Allah, let me live as long as life is better for me, and take my life if death is better for me."

Sahih Bukhari

Wednesday, April 14, 2010

A Review..

Sedikit perkongsian bersama: diambil, dicopy dan dipaste dari sebuah buku hasil tulisanSaudara Pahrol Mohd Juoi..*p/s~encik Azrai tak perlu baca post ni taw, sebab saudara dah pun baca buku ni..=)*



"Yang penting tanyalah hati sendiri, untuk apa aku bercouple? Jika niatnya benar-benar suci, yakni untuk bernikah (kerana itu tuntutan Alah dan mengikut sunnah) maka perliharalah niat yang suci itu baik-baik. Jangan dicemari dengan perbuatan yang kotor dan jijik. Tetapi sekiranya niat kita hanya untuk suka-suka, sekadar berseronok-seronok, maka hentikanlah. Takut syaitan menyelah. Apatah lagi bagi pasangan yang sering berdua-duaan di tempat sunyi. Ingat selalu pesan Rasulullah saw, tidak berdua-duaan seorang lelaki dan seorang wanita di tempat sunyi melainkan syaitanlah orang ketiganya" m/s 31



"Tidak payah bersentuhan tangan, kerana mereka sudah bersentuhan hati. Tak payah berbalas kerlinga mata kerana mereka sudah pun berbalas-balas doa." m/s 45



InsyaAllah,jika ada yang perlu dikongsikan bersama, CK akan publishkan sini sebab tak habis kaji lagi buku ni, baru pertengahan jalan. Tapi kalau nak beli sendiri buku ni pun apa salahnya. Banyak manfaatnya. Moga pandangan dan pegangan kita bertambah teguh.

Tuesday, April 13, 2010

Saje suka-suka~

Something that will make us smile alone while reading it..try it once..=)

Monday, April 12, 2010

Reflect back~

Reflect back! wahh, da macam subjek process control pulak! *selepas siap setiap case study, kene buat relection journal* tapi tak pe, yang baek tu apa salahnya kalau kita teruskan bukan?

*Reflect tu apa? Reflect tu kita kaji balik apa yang kita dah buat atau apa yang kita dah alami dalam sesuatu tempoh dalam hidup. Menganalisa setiap apa yang berlaku dan ambil pengajaran daripadanya* itu yg CK faham la..

Alhamdulillah, syukur sangat selepas menghadapi 1st final exam paper tadi. Paper ape? paper Process Control! Allah permudahkan CK jawab dengan tenang dan lancar. Walaupun, tak tahu betul ke tidak, tapi sekurang-kurangnya CK dapat jawab kan? sekurang-kurangnya CK tak blank kat dalam dewan tadi. "Dan langkah seterusnya yang perlu diambil untuk subjek ni adalah TAWAKKATUL A'LALLAH..Bekerja keras pulak untuk paper ke-2 for this thursday, get ready CK?"



Setiap kesulitan itu pasti akan disusuli dengan kegembiraan bukan? CK tak dapat tidur dalam masa 3 hari ni. tidur pun dalam 3-4 jam dalam tempoh berhari-hari tu. Itupun bukan lena mana pun.. tapi, Alhamdulillah malam td dapat tidur berkualiti selama 3jam lebih. Walaupun, di pertengahannya, CK "dihempap" sesuatu.



Sungguh, masa tu memang takut sangat! Pada awalnya, memang berterabur bacaan ayat al-Quran CK! tunggang terbalik! tak lama lepas tu, bacaan dapat diperbetulkan, dan makhluk Allah tu pun hilang.. dan CK pun sambunglah beradu selepas 1/2 jam tenangkan diri sendri..=) *Allah suruh baca ayat-ayat suci al-Quran dengan kerap la CK*



Dan sebagai ganjaran untuk diri sendiri, CK telah membeli sebuah buku hasil karya PAHROL MOHD JUOI..nanti da habis baca, CK wat ulasan..

*sesungguhnya, CK memang gila buku. tapi tak pe kan gila buku dari gila benda len?=)*

Sunday, April 11, 2010

21 guns-suite me well

video




Do you know what's worth fighting for?
When it's not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?

Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul

Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
Nothing's ever built to last
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire
Like a liar looking for forgiveness from a stone?

When it's time to live and let die
And you can't get another try
Something inside this heart has died
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Oit CK! pe kes?!

*when the lawyer inside CK speaking*

Pe kes CK berperangai sebegini di kala waktu kemuncak ni? datang bulan ke apa?

1. INSOMNIA..
"dua hari tak dapat tido, payah nak lelap mata..dapat 15minit punya tidur pun jadi la.."Pe kes kene penyakit ni di kala study n exam week? nak exam kan CK? ingat awak tu robot bernyawa? or robot yang boleh tukar ganti bateri bila da weak? kang bila exam, BLANK! sape nak jawab? effect kat your result gak..bukan orang len! konon la berangan nak naikkan pointer this sem? haram, habuk pun tak nampak usahanya..


2. SEnsitif
ni pehal sensitif tak tentu hal? orang silap sikit dah nak melenting? ey CK, u r not u la! wake up! sensitif tu tak bawa ke mana pun..bencana lagi ada..!Blame urself la CK, not others!


3. Light Reading
huh! ni lagi satu..pe *kejadahnya* masa tengah kemuncak orang mentelaah buku 4 5 inci, CK leh baca benda lain?? aiyoyoyo! ni memang silap besar la...dapat result, jangan meraung! salah sendiri ye CK!


4. Hari ni hari ahad, esok ISNIN la CK!!!!
oit CK, esok isnin la, ada paper kan? process control lak tu. 3 kredit! dah tu? dah habis study ke bila CK sanggup gadaikan masa buat benda mengarut? aiyo!fikir sendri la CK! tu, harapan mak abah kat umah tu tak ingat ke buat-buat lupa????


5. Hati di landa taufan+la nina+la nino
huahuahuahua....ni mmg gara-gara tak cukup makanan jiwa la ni! orang ngadap al-Quran 2 3 kali sehari...CK? sekali sehari! pe kes? habluminnAllah..jaga sket la CK...

dari CK~ "ampun, maaf sebab entry kali ni lebih berbaur marahkan diri sendiri..tapi ketahuilah, ini jelah satu-satunya cara CK rasa ada orang len yang boleh menegur CK..eventhough bende ni semuanya lahir dari hati CK sendiri..again, for whom yg terkene tempiasnye, ampun ye..CK nak ambik exam ni, hati tak tenang kalau kesalahan CK pada anda semua tak terampun tak termaaf.."

Saturday, April 10, 2010

Quotes of d day~

'Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she'll give you a baby. If you give her a house, she'll give you a home.. If you give her groceries, she'll give you a meal.. If you give her a smile, she'll give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her.. So, if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit.'

Its MiXed

JATUH CINTA ATAU JATUH LUBANG?


Thanks to Ms. M di atas sumbangan tajuk di atas.. Ayat yang terlintas di kotak fikiran pabila ternampak lubang saluran paip dalam perjalanan pulang dari kelas semalam. Tema perbualan antara Ms. M adalah mengenai perasaan hati dan jiwanya..Kira kisah jatuh cintan la..Happy to hear it from her..=) Suddenly, ternampak lubang kat depan..so, jadilah tajuk seperti di atas..

Kesimpulan yang boleh diambil daripada perbualan tersebut.."nak jatuh cinta boleh. tak salah..malah itu adalah lumrah hidup, Allah menggalakkan umatnya berkasih sayang tapi berlandaskan syariatNya..tapi...perlu diingatkan, kadang-kadang apa yang kita sayang, kita kasih tak semestinya akan menjadi milik kita..Senang cerita, jangan terlampau mengharap atau jangan letakkan pengharapan yang tinggi...takut nanti, dari jatuh cinta terus jatuh lubang!" *peringatan untuk diri CK jua*


Semakin Banyak Yang diTimba Semakin Dekat Kita Dengan-Nya

Yang ni, CK dapat simpulkan bila berada di dalam "study week"..Memang banyak yang perlu dibelajar, yang perlu dihafal dan difahami. Kadang-kadang, terlintas kat otak CK, kenapa apa yang CK pelajari ni tak dapat membuka mata hati dan akal fikiran CK untuk melihat keagungan dan kebesaran penciptaNya?

Sepatutnya, bila semakin banyak yang kita kaji, kita dapat melihat kekuasaan Allah. Tapi CK? hmmm...betullah, hidayah dan petunjuk itu milik ALLAH, dan sesungguhnya CK masih lagi tercari-cari..hmmmm....





Thursday, April 8, 2010

Untittle~

"Allah protects those spreading Love through His Glory.
Where are those who love one another through My Glory?
Today I shall give them shade in My shade, it being a day when there is no shade but My shade."

It was related by al-Bukhari (also by Malik)

Boleh tak?


Boleh tak nak mengeluh? hmmm....CK memang tahu dan maklum sangat mengeluh ni tak baik..huhu...*sedar, tapi tanya lagi tu*

Kalau mak ngan abah tahu anak dara dia kat U berkeadaan mcm ni, mesti depa dissapointed kat CK kan? hmmmm...

Sebab ape CK nak mengeluh? hmmm......entahla...huhu...

Wednesday, April 7, 2010

Buat sahabat dan kenalanku...

Buat sahabat dan kenalanku...


Sahabatku,
Demi Allah, tidak ada satu musibah pun yang kekal dalam hidup ini
walaubagaimana berat pun ianya melanda..
Jika suatu ketika ia menimpa
Janganlah dikau merasa tak berdaya kerananya
Jangan pula banyak mengeluh
kerana ia pasti akan lenyap..
Betapa banyak orang terhormat
yang dulunya sering ditimpa musibah
namun ia tabah sampai musibah itu lenyap
dan meninggalkannya..
Dan saat kesabaran muncul dalam musibah
maka musibah itu akan terasa ringan..


p/s~ gud luck for final exam untuk semua rakan seperjuangan CK walau dimana jua anda berada..moga kejayaan dan ketenangan milikkita bersama=)

Sama tapi tak serupa~


Take a look above picture for a minute,
Sama ke? ada iras-iras tak?
orang sekeliling selalu kata kami ni 'twin'..

hmmm...
sekali pandang, mungkin ada irasnya..

Tapi, walaupun kami ni sama or serupa secara physically,
It doesn't mean that CK(cik kotak) is nunu..n nunu is CK..

Janganlah ade yang membandingkan di antara kami ye?
Masing-masing ade kelebihan dan kekuatan..

as an example, cik nunu kita ni lemah lembut orangnya, baik budi pekerti..
CK? CK ni ape ade..totally upside down!

btw, nunu ni one of my best friend..knowing her a few years ago at KMPk..dan sekarang menuntut di U yg sama, tp lain fakulti, lain jurusan dan lain bilik...=)


nunu sayang, sorry i ambik pic yang u edit ni...i tak reti nak edit-edit ni..heheh


p/s~Untuk orang yg berkenaan, tlg bg CK "sign" yg u still waiting for me~


Tuesday, April 6, 2010

Spill out the truth~private or not

CK tak tahu apa yang awak fikirkan sehinggakan awak boleh buat macam ni.
CK tak tahu apa yang awak harapkan bila awak pilih tindakan ni.
CK tak tahu apa yang awak hadapi sekarang sehinggakan awak perlakukan CK sebegini.

Tapi,

Bagi CK, tindakan awak buat macam tu bukan memudahkan kehidupan CK.
Tetapi sebaliknya.
Kalau awak rasa tindakan awak boleh menyebabkan CK tumpukan perhatian kat exam CK sekarang ni, awak silap barangkali.

Apa yang CK harapkan,

Awak senantiasa sihat kat sana.

p/s~Cik kotak dah mula merapu..kalau Cik kotak privatekan blog ni, agak-agak ade tak orang yang kisah?


hening di subuh pagi~

Lepas solat subuh dan bacaan al-mathurat, buka FB dengan telekung masih di badan..

Ada tag dari my lovely auntie..Gambar ape? gambar this budak..


"Alahai...Cahmie...kak ros baru ingat nak wat post special tok cahmie..
Cahmie dah pun muncul kat fb kak ros.."

Sungguh, cik kotak rindu benar...=|

Leh mengalir air mata ni kalau hati dan perasaan diikutkan..

"Nape cahmie da mokk sgt ni? Cahmie makan ape?"

Gambar budak kecik ni masa raya yang lepas:


"Nanti kak ros balik rumah, kak ros pergi umah cahmie k?

Tak tahan rindu dah ni..wuwuwu"


Monday, April 5, 2010

breakaway-kelly clarkson

Grew up in a small town
And when the rain would fall down
I'd just stare out my window

Dreaming of what could be
And if I'd end up happy
I would pray

Trying hard to reach out
But when I'd try to speak out
Felt like no one could hear me

Wanted to belong here
But something felt so wrong here
So I pray
I could breakaway

I'll spread my wings and I'll learn how to fly
I'll do what it takes ?til I touch the sky
And I'll make a wish, take a chance, make a change
And breakaway

Out of the darkness and into the sun
But I won't forget all the ones that I loved
I'll take a risk, take a chance, make a change
And breakaway

Wanna feel the warm breeze
Sleep under a palm tree
Feel the rush of the ocean

Get onboard a fast train
Travel on a jet plane, far away
And breakaway

I'll spread my wings and I'll learn how to fly
I'll do what it takes 'til I touch the sky
And I'll make a wish, take a chance, make a change
And breakaway

Out of the darkness and into the sun
I won't forget all the ones that I loved
I gotta take a risk, take a chance, make a change
And breakaway

Buildings with a hundred floors
Swinging 'round revolving doors
Maybe I don't know where they'll take me but
Gotta keep moving on, moving on
Fly away, breakaway

I'll spread my wings and I'll learn how to fly
Though it's not easy to tell you goodbye
I gotta take a risk, take a chance, make a change
And breakaway

Out of the darkness and into the sun
But I won't forget the place I come from
I gotta take a risk, take a chance, make a change
And breakaway, breakaway, breakaway

*looks like it suite me well=)*

A dream


A dream..

Boleh jadi it's something yang kita nak tapi takkan dicapai..
suatu mimpi....,
suatu ilusi...

atau

suatu impian yang kita nak fulfill,
come hell or high water,
yang boleh menjadikannya ia realiti..



Rooftop Rant by Hlovate

Sunday, April 4, 2010

another my "monolog dalaman"

Keep strong even though u didn't~

Keep steady even though there is a storming in your head~

Just pretends nothing happened even though there is a lot of things inside your mind~

Conclusion~ Smile + Allah will always be your side

*my own way to overcome my own problems*

for the rest of my life~

video
Another song by Maher Zain..Enjoy and feel it~

Saturday, April 3, 2010

Open your eyes

video

Open your eyes by Maher Zain..
cik kotak dedicate this song for those that seeking for signs and hope..
n I'm also seeking for that..
Hope this video could opened up our eyes together!



bisiKan pagi~

*Bisikan pagi? aiyaaakkkk! mmg tak boleh tahan la tajuk cik kotak! huhu...nak guna juga tajuk ni...*

Another weekend come again.Banyak sangat bnda yang berlaku lately..tak tido 2 hari,struggling for the due date, final presentation..orang tersayang sakit, meja tak terurus dek journal-journal yang bergelimpangan, keadaan bilik lepas dilanda taufan, dan sekarang? cik kotak perlu dihntar ke mana-mana rumah sakit untuk seketika..nanti tak jadi kotak lagi lepas ni, sape nak jawab...=D


*my team mates lepas hbs presntation smlm..mcm nasyid group da..walhal, kami xpernah janji pun nak pakai bju sama warna..its just meant to be~"

Having great time last night, even though there are something happened inside my head! Thanx to Mr. Zamry and Kak farida for the precious time together! and kredit to owner kedai sebab masakan yang enak-enak belaka=)


Be in the "busy mode", not an excuse to us to forget Allah s.w.t. In fact, its make us more closed to Him for seeking for His help, His signal and His forgiveness.

Be in the "busy mode, teach me a lot about determination and patient. "Sabar mi***" Bak kata my dear friend," patience is a tough but the result of it will bring something sweeter into your life"..so, cik kotak..sabar je k? sebaik-baik tindakan, "bersangka baik sesama kita, insyaAllah, dipermudahkan...:"

suddenly, the evil side of cik kotak talking.."sabar pun ada tahapnya.." huhu...ish, gi men jauh-jauh sket, cik kotak tak nak jadi seseorang yang pentingkan diri sendri!

Thursday, April 1, 2010

Weird but thankful for that~

Weird+pelik..
siapakah gerangannya insan-insan yang datang dari pelbagai negara itu?

anyone who come from that country, let me know k?
just say hi on my chit-chat box there...

curious to know..coz I think this blog just a nothing!
just my personal thought and my activities to share..
but, who knows rite?
maybe we can share experience or a view together?

THANX READERS!
come again!
*bunyinya macam kat servis counter lak kan?=P*

sorry for that bluurrr image~

menghabiskan atau membuang masa?

Habiskan masa atau membuang masa? mane lebih sesuai digunakan apabila kita guna satu malam kita untuk keluar tengok wayang dan makan bersama kawan dan junior kita?

Merugikan masa atau menggunakan masa dengan sebaik-baiknya? apabila kita dapat overcome our tension dengan gelak ketawa kat dalam cinema bersama rakan terchenta?

hmmm...ketuk kepala, fikir dan jawab sendiri...hehehe


Sekadar perkongsian aktiviti bersama..
Gambar di bawah adalah untuk tatapan umum, diambil setelah habis gelak sakan dalam cinema; cerita: How You Train Your Dragon (cartoon)
setengah orang tak suka tengok cite kartun, tak de feeling katanya..
xpe2, nanti cik kotak heret dye masuk cinema tayang cite karton! hehehe

1) dari Giant..
(kena jalan kaki sampai ke jusco, sebab tak nampak satu tayar teksi pun)
b) siapakah gerangannya?teka sendri..
(tapi, yang penting sepanjang perjalanan, kami di apit oleh dua orang "bodyguard" tak bergaji..=p)
c) Sampai sudah di pintu gerbang ini...sikit je lagi kena jalan
(cik kotak gile senaman malam2!)
d) we almost there! lokasi taxi station kat depan pintu utama jusco..

e) tadaaa! da sampai bilik kan cik kotak?
pe lagi...study la!
euwww...poyo je..macam leh masuk! Mr panda? i need your spirit~wink2