KLIK!

Monday, October 8, 2012

Dulu dan kini

Dulu,
kaki melangkah keluar bilik, 'release tension' katanya dek tekanan,
Merayau sambil bercerita itu ini tentang study, assignment kononnya

Tapi kini,
Masing-masing ada rumah sewa dah, ada la nak melangkah keluar ambik angin,
Cerita kini dah berubah fasa, bercerita pasal kerja
Pasal gaji, allowance, benefit itu ini.
Nak berfoya2 ngan duit yang ada, tak boleh sangat,
Perlu 'bajet' betul-betul,
Banyak hutang bulanan yang perlu dilangsai,
.
Alahai~=p

Dulu,
Keluar merayap di shopping complex naik teksi je,
Tak pun, cari la mana-mana kereta sewa yang murah,
Minyak/tambang kongsi-kongsi,
Bahagian kat shooping complex yang biasa dituju;
bahagian ladies, kasut, baju, tak pun tgk wayang,  bagi mereka yang minat menyanyi, pi la cari karaoke

Tapi kini,
Keluar merayap di shopping complex guna kereta sndiri yang dibuat loan 9 tahun.
'section' yang dituju dah bertukar dah..
Tuju- kedai emas, cari cincin tunang, cincin kahwin.
Lagi best, bila bahagian baby yng dituju. (kalau dulu, memang tidak la bahagian ini dipandang kan..)
Excited tgk kawan sendiri nak menimang cahaya mata ni

Dulu,
Selamba je ajak kawan blok/bilik lain tidur/lepak bilik kita semalam dua.
Al-maklumlah, senang nak bergossip, layan movie ke kan..

Tapi kini,
Nak ajak member lepak rumah sewa kita,
Kena cek dulu,
Ada suami ke tidak?
Mana boleh sesuka hati nk pinjam isteri orang semalam dua!
ceit!hahah

Melihatkan perubahan sebigini,
Terdetik!
Ah, 'zaman' kita dah banyak berubah
Umur semakin meningkat
Ke mana hari-hari itu dihabiskan?
Bermanfaatkah atau sebaliknya?
Sejauh mana kematangan yang ada?
Ohhh....
Soalan dah ada, pandai-pandailah sediakan jawapan kan?

Peace! (*.~)v

2 comments:

Hasnul Adin said...

takde button like ke kak?
nak like la.. haha

kehidupan kita berubah, fasa demi fasa. di setiap fasa kita akan hilang sesuatu dan gain sesuatu .. =)

cik kotak said...

hasnul adin,
Sesungguhnya akk tak reti nk letak button like ni..tau tulis je ha....hehehe