KLIK!

Sunday, November 29, 2009

kiSah seOrAng cikGu di seKoLah meMandu~

deNgan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Assalamualaikum pembuka kata penghulu segala bicara..

Alhamdulillah,kelas memandu selama 9 jam 30 minit berjaya ditamatkan 2ptg td dan esok ada QTI test atau secara kasarnye dikenali juga sbg pra-test JPJ..

Tadi ade gak berborak ngan my driving trainer, NURHISHAM HASHIM@pak cik Sam.. pakcik ni umurnye tua setahun je dari parents miera.. anak ade 3 orng,yg tua baru darjah 3..

pelik kan bile pk cik ni sebaya ngan ayah mira,tp anak kecik2 lagi.siasat2 punya siasat,rupe2nye insan yg kelihatan biasa2 je ni adalah seorang musician,men base ngan drum..kahwin lmbat sebab hidupnye semasa jd musician dulu bnyk mengembara,xlekat kat satu tempat..pakcik ni jumpe wife dye pun tyme dye wat persembahan..

saLah satu topik yg kami bualkan dlm kete td pasal gaji trainer2 ni..saje la tnye kat pkcik sam ni berape gaji mereka..mane la taw,suatu hari nnti da xde keje lagi kat luar tu,leh jd trainer kan...(huh,berangan je miera ni!)

suprisingly,mereka di byar mengikut bape jam mereka mengajar..so,maknanye,no student no income la!aiyakk! miera sangkakan mereka2 ni ade gaji tetap,kirenye xkisahla bape ramai pun student yg ada kan..huhu,rupe2nye salah lak jangkaan awal tu..

ok,xkisahla kan byar ikut jam mengajar..bleh diterima..walau agak kejam di situ..nak taw,duit minyak n servis kete2 yg digunakan tok melatih student2 tu semuanya adalah tanggungan trainer!contohnye,kl kete tu rosak ke,gear patah ke dek student yg ganas benor..semuanye akan dibaiki n dibayar oleh trainer tersebut..1 kete seorang trainer akan pegang/dipertanggungjawabkan..

aiyoyoyo!mane nk duit minyak lagi,rosak itu ini,servis bagai?pastu nak tanggung dri sndri,anak+bini? bilangan student yg mendaftar bukan ramai nye setiap bulan..ikut musim..target sekolah2 memandu nie kebiasaannye student2 lepasan spm..mengikut pakcik sam ni,bulan 10@11 ni mmg agak payah nk dapat student,sebab budak spm ngah exam kan....

hmm..gaji yg dibayar kpd mereka xsama ngan gaji yg dibayar oleh kerajaan kepada guru2 kat sekolah kerajaan tu..gaji tetap,elaun bnyk,cuti apetah lagi..pakcik ni cakap,sebab tu kadang2 cikgu2 kat sekolah memandu tu agak dingin/garang sket semasa mngajar..mungkin sbb pendapatan mungkin..siapa tahu?

so,pengajaran di sini..bile kita nk pi ambik kelas amali memandu tu..xkira siapa pun anda,xkira tinggi mane pun pangkat/pengaruh anda di luar litar latihan memandu tu atau sekaya mane pun anda..hormatilah mereka!!..jaga tata tertib anda bile berkata2..kl mereka xberkire dlm soal gaji mereka dlm mengajar anda,xkire penat lelah,berpanas berhujan time ajar anda memandu tu,kenapa tidak anda jatuhkan/turunkan ego anda sedikit hanya untuk menghormati mereka?think about it!

kadang2 kite tgk seorng tu biase2 je..kadang2 tu tgk ngan sebelah mata je ngan orng2 sebegini..watchOuT!!sebab kite xtaw bagaimana/apa kisah silam mereka..bak kate orng DonT juDGe bOok by iTs cOver la..miera sempat gak la berbual2 kosong ngan salah seorang trainer td..

Kl pak cik sam td seorang musician,yg pakcik ni plak bekas seorng DJ radio..namenye DJ Amin Dahlan..bile berborak ngan dye,mmg kowang akan kalah,kelu lidah nk berkata2,mmg kl nk bidas tu,think 1st sama ada point kowang tu fakta atau hanya sekadar mengikut perasaan semata2..kl x,mmg senang kowang kene bidas,mmg terjelepuk la jatuh..hehehe..pak cik ni pernah ambik kos mascomm suatu ketika dahulu kat kolej Lim Kok Wing..time tu kolej ni xdiiktiraf lagi sebagai Universiti mcm skrng ni..

hmm...amat bersyukur apabila dapat mengenali insan2 sebegini..membuatkan diri ni buka mata..mereka2 ni mesti bnyk pengalaman dan kisah hidup mereka sndri yang boleh kita cedok dan ambik pengajaran..best gak kl dapat terus bertukar fikiran n pendapat ngan pakcik2 berdua ni..jutaan terima kasih kat pakcik2 berdua ye..kl mereka bace la post miera ni kan=D

p/s~post yang agak panjang kali ni..jutaan terima kasih kl readers semua sanggup bace sampai ke sini..hehehe..miera2,pe la yg ko merepek ni kan?

7 comments:

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..huhu.. mmG pakcik2 ni semua makan garam dulu dri kita kn..msti msg2 byk pGalaman..im agree with u..d0nt judgE a b0ok by its c0ver..h0rmati yG tua sayanGi yG muda..walau sape pun kita

miera said...

assalamualaikum azrai ahmad zamri..
pertama sekali,jutaan time kasih sbb sudi bace post miera yg berjela2 yg zxtaw betol ke tatabahasanye tu..
then,i`m agreed with u,hormati yg tua sayangi yg muda..
jgn terkejut apabila mmg ada insan yg memarahi/menengking mreka tatkala mereka menjalankan tanggungjwb mereka..
moga entry kali ni dpat membuatkan KITA membuka mata..=D

yana said...

nice n3,layout, gud luck for QTI miera!

Awang said...

pergh, ni membuatkan aku bertambah fobia nak belajar bawak kete ni

miera said...

incik awang..apa pasal kamu fobia nk belajar bawak kete bile bace entry sya ni sih...??seronok maaa dpt pegang stereng..hehehe...

btw,incik awang,sudah lama anda x update anda punya blog..bz ya?

miera said...

ThanX yana..=D

awang said...

dah update la.. hehhe

address lama, http://advencer1408.blogspot.com