KLIK!

Sunday, January 3, 2010

Apa itu PARETO LAW??


Selamat hari ahad!

cik kotak nak bagi ilmu sket ni. Ilmu tak luak kan kalau dikongsi kan?

PARETO LAW : 20/80 Rules.

apakah itu??

maksud secara kasarnya~ daripada 100 aktiviti yang kita buat, hanya 20% daripada aktiviti tersebut yang memberikan kita 80% nilai dan manfaat!

contoh situasi :

daripada 6pagi hari ini sehinggalah 6pagi esok (24jam), kita pasti melakukan 1001 aktiviti bukan?

Seandainyalah kita sebagai pelajar, di antara aktiviti yang dilakukan adalah seperti makan, belajar, tidur, mandi, solat, keluar masuk toilet dan sebagainya.

Sebagai seorang pelajar matlamat kita adalah memperoleh ilmu sebanyak mungkin bukan?

tapi tahukah anda, bahawa daripada 1001 aktiviti itu, hanya 20% daripadanya yang memberikan 80% pulangan untuk kita mendapatkan ilmu!

Kiranya, kat sini cik kotak nak kata, tumpukanlah sepenuh perhatian kat 20% aktiviti itu untuk kita dapatkan 80% pulangan/manfaat untuk diri kita sendiri..strategic planning tu kan penting untuk mendapatkan sesuatu?!

p/s~kalau salah tolong betulkan yer?ilmu ini diperoleh daripada kelas Project Management.

3 comments:

Salahuddin Harith said...

tahu tak kenapa buat 20% jadi 80%?

Saya belajar dalam kelas Quality Assurance faham bahawa apabila kita buat Pareto chart..ala-ala bar chart, kita tumpu penyelesaian kepada major causes untuk dapatkan hasil yang maksimum...

kat sini PDCA penting =) dan Pareto is one step after worksheet (data collection)

Pareto masuk dalam Plan...Wallahua'lam

miera said...

salam salahuddin harith
sebenarnye cik kotak student engineering..
post ni pun ilmu secoit yang cik kotak dapat dlm kelas project management..sesunggunya mmg payah budak engineering nk faham istilah2 bisness ni...
yang encik salahuddin comment tu pun,50% je yg cik kotak faham..hehehe=P

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhU..nice inf0..thanz..
mmG dalm hidup nie walau berapa banyak pun aktiviti kita, pasti ada yG lebih utama & aula..
yG jadi matlamat..