KLIK!

Monday, January 11, 2010

CeRmin mAta versus kanta lekap.

cermin mata @ spectacle..
  • formal glasses that you wear to see..
  • ada dua cermin dan bingkainya
  • harga mungkin mahal, bergantung kepada kualiti cermin dan bingkai
  • walaupun mahal tapi boleh digunakan sepanjang hayat selagi power tak meningkat, tidak patah mahupun tidak hilang..
  • bingkai ada pelbagai warna dan corak, pilih aje, janji duitnya ada..
  • boleh dipakai dan dicabut di mana-mana dan bila-bila masa sahaja..
  • tapi, kekurangannya agak rimas bagi sesetangah orang..
  • payah nak bentuk tudung kat muka, nanti nampak muka besar!hehehe=p
  • kene pandai jaga agar tak tercicir di mana-mana atau patah bagi orang jenis cuai macam cik kotak!hehehe

  • Kanta lekap @ contact lens..
  • a plastic lens that you wear in your eye to help you to see more clearly
  • ada dua plastic lens, satu kanan satu kiri..
  • terdapat pelbagai warna..merah,hitam, coklat, biru? pilih aje..
  • harga agak mahal dibandingkan dengan cermin mata..
  • ada jangka hayat, sepasang kanta lekap mampu bertahan selama sebulan..
  • agak leceh menjaga, kene jaga kebersihan sentiasa, kalau tidak, bila dipakai, mata akan sakit dan kemerah-merahan
  • ada tempat khas dan juga cecair khas untuk membersihkan kanta lekap
  • tapi, bila da pakai, rasanya mustahil nak hilang, sebab duk melekat kat kornea=p
  • semakin lama dipakai, semakin keringla mata anda kecuali anda menggunakan ubat penitis mata.

p/s ~ orang yang kena pakai salah satu daripada alat di atas, tandanya Allah dah tarik salah satu anugerahNya iaitu penglihatan yang baik dan jelas..
so, nak tak nak kene pakai gak..macam cik kotak! cik kotak ada kedua-dua alat di atas, tapi cik kotak lebih prefer untuk menggunakan contact lens daripada cermin mata..hehehe..
rasanya anda pasti dapat mengagak kenapa kan??=p

4 comments:

zaradgreat said...

nak bentuk tudung senang??
heeeeeeeeeeeeeeee...

ku pakai specs saja
tapi kadang2.

miera said...

zaradgreat..yeay!!tepat sekali..hehehe
anda mmg pandai=)

Eyriqazz said...

dah lama tak pakai specs..cantik cermin mata itu..

Great Teacher Onizuka

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih