KLIK!

Thursday, December 24, 2009

KArangan UPSR terHeBAT dalam seJarah

soalan: tulis sebuah kerangan yang bertajuk "kejadian paling menakutkan pernah saya saksikan"
(amaran!entry ini hanya untuk umur 12 tahun ke atas dan kepada orang yang sabar membaca ekoran ianya panjang berjela)

nama: abu bin bakar
kelas: 6 anggur
kejadian paling menakutkan pernah saya saksikan.
Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.

Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.

Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!". Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.

Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia. lori itu bertukar menjadi robot Transformer.

Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah.

Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi. Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands.

Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.

Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cubamenyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kejadian paling menakutkan yang pernah saya saksikan sebelum saya mati.

11 comments:

MiSyA BuDok PaHanG! said...

penah bace dlm Tagged

Hang TuARC said...

Pernah bace bertahun2 yg lalu
=)
apepon, mengembalikan kenangan yg klakar tu koh3

Aidi-Safuan said...

erk.upsr ke nih?

miera said...

ohoo..sya dpt pun dri email suatu ketika dahulu...sje jer nk kongsi bg mereka yg xpernah baca

HAZWAN17 said...

dah pernah terbace dan memang lawak ahahaha

Anonymous said...

dah banyak dah baca.. huhu

btw tatabahasa perfect!

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Tapi memang la..macam cite dragon ball pula

Anonymous said...

HAHAHAHA..lawak..byk btl imagine..XD

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

memang merepek karangan ni
ade dapat kat tagged dulu
huhu

Misz_zana85 said...

kretif la bg budak 12 tahun..haha :D

myra_zoe said...

hahahaa..lawak