KLIK!

Monday, December 28, 2009

SherLock HoLmes



Genre : Action/Adventure, Thriller, Adaption and Mystery
Running Time : 2 hr 9 min
Starring : Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan
Director : Guy Ritchie



Mr. Sherlock and Dr.Watson

Synopsis :
Permulaan cerita dengan scene selamatkan seorang wanita daripada bunuh diri sendiri disebabkan jampi serapah seorang ahli sihir, Mr. Blackwood.
Mr. Blackwood ni berjaya ditangkap dan di kenakan hukuman gantung. Tetapi yang peliknya, dia dikatakan hidup semula walaupun Dr.Watson sendri telah mengesahkan kematian Mr.Blackwood selepas kene gantung.
Dr Watson ni merupakan kawan baik dengan Mr Sherlock Holmes.
Ke mana mereka pergi, pasti berdua walaupun Dr.Watson refused nak ikut. 
Secara keseluruhannya, cerita ini mengisahkan bagaimana Mr sherlock Holmes tu membuktikkan yang sihir/magik yang digunakan oleh Mr.Blackwood tu adalah trik semata-mata dengan penjelasan yang lebih logik dan masuk akal berlandaskan fakta sains.



Mr.Sherlock and Mr.Blackwood 


My comments :
i) Watak sherlock holmes so cute! sebab cara dia..  mamat ni sangat ambik berat kat dr.Watson. but then, dia tunjuk dengan cara yang berbeza dengan cara dia.
ii) Setiap penjelasan tentang ilmu sihir berpandukan sains dan fakta sangat masuk akal dan menarik.
iii) Scene apabila dia boleh berfikir dengan cepat untuk beberapa saat sebelum dia ambik tindakan, rasanya banyak mengajar. "berfikir sebelum bertindak"
iv) sound effect yang mantap. really like it..thumbs up!


My rattings :
from 5 star, i give 4 star! 
lagi satu bintang tu hilang sebab keadaan cinema yang sangat tak tenang. 
Nadey dan mr.Donald Duck nak bagi bape yer?hehehe

p/s~ thanx to Ms. Nadey and Mr.Donald Duck. Peneman yang setia menunggu 1 jam sebelum wayang bermula=D

8 comments:

Aidi-Safuan said...

nak tengok.tapi takde masa nak pergi

miera said...

to aidi-safuan
cube2 la cari masa..hehehe

nadiah fatihah said...

aku bagi 3 setengah bintang! kalo tgk kt tmpt len mst aku bg 7...keamananku sungguh terganggu!

miera said...

to nadiah fathiah aka nadey..
hahaha..mane lak dtg lagi 2..aku soh rate sampai 5 je r..hehehe..lepas ni kene tgk wayang kat tempat len la..aku taubat da tgk kat c2..serik2

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

macam best je..

Farhana said...

Wahhhh.. Mnarik gak ye cite dia.. Huhu.. Rase mcm nak pi nengok jek ni.. Hehe..

miera said...

to cik aidacomel n farhana..
menarik2..carik la masa..pastu leh tukar2 pndapat!hehehe

sI tEDI said...

lama x tgk wayang!